Оскільки люди все більше усвідомлюють шкідливий вплив дерев’яних і пластикових виробів і починають реагувати на них, споживчі столові прибори стають гарячою тенденцією, що спонукає дизайнерів і харчові мережі випустити власний асортимент їстівних столових приборів.
Те ж саме було зроблено вперше в Індії компанією Bakey’s Food Private Limited із Хайдарабаду, екологічно свідомою компанією, яка створила нетрадиційні, але корисні столові прибори, щоб замінити пластикові столові прибори їстівними.
Нараяна Пісапаті, засновник і керуючий директор компанії, дізнавшись про шкідливий вплив пластику на людей і навколишнє середовище, він придумав створити щось не тільки смачне, але водночас і екологічне.
Ми вже зустрічали їстівні чашки та миски, виготовлені з печива та арахісового лушпиння, але їстівні та біологічно розкладані столові прибори Bakey виготовляються із суміші сорго (джовар), рису та пшеничного борошна. Столові прилади складаються з ложок, паличок для їжі, супових ложок, десертні та звичайні ложки, що дає користувачам багато можливостей вибору відповідно до їхніх вимог.
Додаткова перевага – столові прилади можуть підтримувати рівень ґрунтових вод, оскільки вирощування меншої кількості рису та збільшення кількості посушливих культур, таких як джовар, допоможе стабілізувати рівень ґрунтових вод.
Міцним ложкам потрібно 10-15 хвилин, щоб розмокнути та розм’якшитися, тож у вас буде достатньо часу, щоб легко закінчити їжу. Їстівні столові прибори доступні в трьох смаках, тобто звичайних, солодких і гострих, і їх можна вживати після або під час їжі. Якщо їх викинути, вони можуть бути з’їдені комахами, інакше вони розкладаються в навколишньому середовищі протягом п’яти-шести днів.
За словами Peesapaty, ідея створення їстівних столових приборів у нього виникла під час польоту з Ахмедабада до Хайдарабаду, коли він побачив, як пасажир використовує Khakhra (тонкі крекери з матових бобів, пшениці та олії) як ложку, щоб закінчити свій десерт.
Peesapaty витратив близько 60 лакхів (приблизно $78 574) на розробку прототипів машин і форм. Йому довелося відмовитися від своєї кар’єри, щоб досягти своєї мрії. Будучи абсолютно новою концепцією, було багато проблем, але найбільшою проблемою, за словами Пісапаті, була проблема поведінки – люди звикли використовувати пластикові вироби, і їм буде важко перейти на їстівні столові прибори.
Однак, щоб охопити максимальну площу та місце розташування, Bakey’s не лише продає столові прилади в Інтернеті, але й організовує кіоски та виставки, щоб розповісти людям про шкідливий вплив пластику та переваги використання біорозкладаного посуду.
На цьому переваги та гуманітарний підхід Нараяни Пісапаті не закінчуються. Виробничий підрозділ Бейкі – це підприємство, яке складається виключно з жінок, яким керує його дружина (директор компанії) і яким керують жінки з усієї області. Що ж, ми повинні визнати, що компанія не лише надає людям здорові варіанти, але й розширює можливості жінок у справжньому сенсі.
Через: NDTVFood
Слідкуйте за Homecrux у Новинах Google!