Після винаходу їстівних харчових плівок вчені Самарського державного технічного університету створили їстівний посуд, який може стати реальною альтернативою одноразовим пластиковим виробам. Проект спрямований на створення харчових плівок з натуральної сировини, які будуть безпечними для харчових продуктів і можуть бути утилізовані без шкоди для навколишнього середовища.
Їстівні плівки виготовляються за допомогою стандартних процесів, таких як змішування, концентрація та формування шарів сировини, які є рутинною справою в харчовій промисловості. Вчені використовують фруктове або овочеве пюре для формування маси з пластифікатором і сушать готовий шар при температурі не вище 60 градусів. Їстівний посуд виготовляється за схожою технологією, єдина відмінність полягає в тому, що в’язку масу заливають в спеціальну форму, а потім висушують.
Вчені експериментували з різними фруктами; однак вони виявили, що яблуко більше підходить для страв через його гарний смак і в’язкопластичні властивості. Скло, утворене в результаті цього процесу, настільки міцне, що може навіть утримувати в ньому окріп.
Читайте також: Картопляний пластик: біорозкладаний матеріал для створення одноразових продуктів
На практиці цей їстівний посуд може допомогти вирішити проблему утилізації. Після використання його можна просто викинути, а ще краще з’їсти. У майбутньому вчені планують виробляти одноразовий посуд за цією чудовою для планети технологією.
Наразі вчені створили окуляри, тому що вони є найпопулярнішим типом сміття, яке сприяє утворенню відходів на планеті.
через: Phys.org/SAMGTU
Слідкуйте за Homecrux у Новинах Google!