Стефан Янссон, професор рослинної клітини та молекулярної біології в Університеті Умео в Швеції, нещодавно подав пасту з відредагованою CRISPR капустою радіорепортеру. Так, ви правильно прочитали. Перша в світі їжа, створена за допомогою інструменту редагування геному CRISPR-Cas9, увійшла в історію. CRISPR розшифровується як «кластеризовані, регулярно розташовані між собою короткі паліндромні повтори». Це технологія редагування генів, яка нагадує ножиці або швейцарський армійський ніж для геному.
як це працює Ну, фермент Cas9 діє як пара «молекулярних ножиць», які можуть розрізати два ланцюги ДНК у певному місці геному – для додавання або видалення шматочків ДНК. Використовуючи CRISPR, вчені можуть видалити генетичні мутації, які викликають такі захворювання, як дегенерація сітківки ока, м’язова дистрофія Дюшенна або навіть ВІЛ. Інструмент також потенційно можна використовувати для додавання генів у людський ембріон, щоб зробити отриману дитину більш фізично здоровою або покращити пізнання. У Китаї з нього вже виготовляють супербаффових собак.
Однак у сільському господарстві дослідники вважають, що ця технологія зможе створити культури, стійкі до посухи, хвороб і пестицидів. Янссон вирощував відредаговану за допомогою CRISPR капусту у власному саду, який розташований недалеко від Умео, Швеція. Мало того, він ще й приготував з нього смачну страву.
Але поки незрозуміло, як ці генетично відредаговані рослини будуть сприйняті регуляторними органами та громадськістю. Чи будуть вони підпадати під категорію ГМО і, отже, будуть заборонені на певних великих міжнародних ринках або позначені як редаговані CRISPR? Однак деякі регуляторні групи вже підтримують CRISPR. Це тому, що він не виготовлений з ДНК інших організмів, як ГМО. Тим не менш, вченим ще потрібно досягти певної віхи, перш ніж подавати світові овочі, відредаговані за допомогою CRISPR.
через: NewAtlas
Слідкуйте за Homecrux у Новинах Google!